България, заедно още с 5 държави- Хърватия, Чехия, Италия, Полша и

...
Коментари Харесай

България е сред държавите в ЕС, превишили пределните стойности за замърсяване на въздуха |

България, дружно още с 5 държави- Хърватия, Чехия, Италия, Полша и Румъния, са превишили пределно допустимата стойност на Европейския съюз за фините прахови частици през 2018 година Това демонстрират данните от отчета на Европейската организация за околна среда (ЕАОС) за 2020 година " Качество на въздуха в Европа ".

Само четири европейски страни — Естония, Финландия, Исландия и Ирландия, са имали концентрации на фини прахови частици, които са под по-строгите ориентировъчни стойности на Световната здравна организация (СЗО). Докладът на ЕАОС отбелязва, че продължава да съществува разминаване сред правните ограничавания на Европейски Съюз за качеството на въздуха и насоките на СЗО.

Анализът се основава на последните публични данни за качеството на въздуха от над 4 000 станции за мониторинг в цяла Европа през 2018 година

Според оценката на ЕАОС, излагането на фини прахови частици е предизвикало към 417 000 случая на преждевременна гибел в 41 европейски страни. Около 379 000 от тези смъртни случаи са настъпили в ЕС-28. 54 000 от случаите се дължат на азотния диоксид (NO2), а 19 000 на тропосферния озон (O3). (данните са от разнообразни изследвания)

Според отчета на ЕАОС европейските, националните и локалните политики и намаляването на излъчванията в основни браншове са подобрили качеството на въздуха в Европа. От 2000 година насам излъчванията от съществени замърсители на въздуха са намалели доста.

Намалял е и броят на прибързано умрелите заради замърсяването от фини прахови частици - с към 60 000 души през 2018 г. спрямо 2009 г. 

„ Данните на ЕАОС потвърждават, че вложението в по-добро качество на въздуха е инвестиция за по-добро здраве и работливост на всички европейци. Политиките и дейностите, които са в сходство с упоритостта на Европа за нулево замърсяване, водят до по-дълъг и по-здравословен живот, както и до по-устойчиви общества, “ съобщи изпълнителният шеф на ЕАОС Ханс Брюнинкс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР